Kouření

Zakáže se kouření v restauracích?

Veronika Iblová
27.02.2013

Diskuse nad zákazem kouření v českých restauracích a hospodách byla nedávno oživena díky výzkumu, který zrealizovali studenti Fakulty sociálních věd ve spolupráci s agenturou Ipsos. Zjištění výzkumu hovoří o tom, že kdyby v České republice platil zákaz kouření v restauračních zařízeních, začalo by kouřit až o 30 % méně mladistvých do 18 let. To je dáno zejména tím, že pro řadu dospívajících by byl zákaz kouření v restauracích dostatečným motivem pro to, aby s kouřením vůbec nezačínali.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger, který je velkým zastáncem zákazu kouření v restauračních zařízeních, používá i tento argument v souvislosti s mladistvými kuřáky k prosazení zákona, v jehož návrhu se počítá se zákazem kouření v restauračních zařízeních od roku 2014.

Dalšími argumenty jsou zejména výsledky studií poukazující na kvalitu ovzduší a na negativní vlivy pasivního kouření na lidské zdraví, jako je riziko rakoviny plic, kardiovaskulárních chorob, respiračních onemocnění a dalších. Více k tomuto tématu se dozvíte v článku na Zdravě.cz Nenuťte mě kouřit!

Naopak pozitivní účinky na zdraví dětí po zákazu kouření v uzavřených veřejně přístupných místech ukazují i anglické statistiky, kde rok od roku klesá počet hospitalizovaných dětí s astmatem.

Ve většině zemí Evropy je kouření v restauracích výrazně regulováno a nebo zcela zakázáno, jako např. v Irsku, Norsku, Belgii, Bulharsku a dalších. V případě regulací se jedná například o ty země, kde je dovoleno kouřit v oddělených místnostech, které mají svoji ventilaci (Chorvatsko), kde je dovoleno kouřit pouze v neprofitujících dýmkových a cigaretových klubech (Litva, Švédsko) či kde jsou cigarety povoleny pouze tam, kde je podáváno lehké občerstvení a jen v určitou dobu.

V České republice se nesmí kouřit ve veřejných budovách, vlacích, nádražích a zastávkách, od roku 2009 si mohli restauratéři vybrat, zda bude jejich zařízení kuřácké či nekuřácké. Od r. 2014 by měl zákaz kouření platit pro všechny typy restauračních zařízení, tedy pokud dojde ke schválení návrhu zákona.

Jako každý výraznější zásah do života společnosti má i tento své odpůrce. Protestují příležitostní i pravidelní kuřáci, kteří to vnímají jako omezení svých individuálních práv a také oponují výčtem pozitivních vlivů nikotinu na lidský organismus.

Zákon se také nelíbí tabákové lobby, což se projevilo už při schvalování protikuřáckého zákona r. 2008. Stejně tak nesouhlasí provozovatelé některých restauračních zařízení, kteří se obávají ztráty návštěvnosti. Jiným zase připadá “zakouřenost” v restauracích jako méně důležité téma současné společnosti.

Celkově však s tímto opatřením veřejnost souhlasí. Z výzkumu agentury Ipsos, který proběhl na jaře roku 2012, vyplývá, že až 78 % lidí je pro zákaz kouření v restauracích.

 

A jak to vidíte vy? Jste pro úplný zákaz kouření v restauračních zařízeních?

Autor: Veronika Iblová

Deset tipů proti rakovině
Nosní sprej s mořskou vodou uleví od rýmy

Další články

Deset tipů proti rakovině
Zdraví muže

Deset tipů proti rakovině

25.02.2013

Bojíte se onkologických nemocí? MUDr. Michal Mikulica – lékař z nemocnice v Děčíně, který se dlouhodobě věnuje prevenci nádorových onemocnění v projektu Rakovina není náhoda, má pr ...

Proč jíst celozrnné pečivo?
Zdravá výživa

Proč jíst celozrnné pečivo?

22.02.2013

Celozrnné pečivo obsahuje mouku s obsahem rozemletých celých zrn, tedy i s jejich vnějšími obaly, nad rozdíl od mouky bílé, která je tvořena jen z jejich vnitřních částí. Tím je bí ...