Připravujeme pro Vás znovuotevření poradny. Chcete-li se zapojit do odpovědí a zviditelnit se, kontaktujte nás zde.

Odpovědi v poradně budou označeny profilem a kontaktem na odpovídajícího. Na profilu bude přehledně uvedeno zaměření, specializace, pozitivní reference z poradny, kontaktní údaje atd. Profil bude možné upravovat a později z něj bude možné vytvořit profesní web.

Bude jen na Vás do kolika odpovědí v poradně se zapojíte. Vytvoření profilu Vás k ničemu nezavazuje. Hledáme primárne specialisty v oborech: Nutriční specialista, Fitness trenér, Lékař, Psycholog, Psychiatr, Kosmetička.

Návrat ke kouření

Dobrý den, prosím o radu. Jsem bývalá kuřačka, kouřila jsem 20 let. Před třemi a půl lety jsem přestala. Na plicním vyšetření bylo průběžně vždy vše v pořádku( vyšetření z hlenu po odkašlání na " dvojce "). Nyní jsem zažila úmrtí v blízké rodině a měsíc jsem opět kouřila. Myslíte, že tato doba kouření mohla nějak ovlivnit můj zdravotní stav? Nyní už opět nekouřím. velmi děkuji, Jana.

Odpovědi na otázku

Dobrý den, jeden měsíc je oproti předchozím 20 letům kouření krátká doba. Proto na váš zdravotní stav může mít spíše vliv předchozích 20 kouření než 1 měsíc po 3 a půl letech nekouření. Organismus a jeho reakce na rizikové chování je samozřejmě nevyzpytatelné, často působí tzv. prahový model, tj. projevení se negativního působení sčítajících se vlivů škodlivých látek pokud překročí určitý práh. Soustřeďte se proto hlavně na to, abyste kouřit znovu opravdu nezačala, buďte pyšná na to, že jste zvládla více než 3 roky nekouřit a tímto měsícem se příliš nestresujte. Zpět do nevrátíte. Ale zabraňte tomu, aby se tato situace v budoucnu znova opakovala.